2020 Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları

2020 Trafik sigortası fiyatlarında bir önceki yıla göre fazladan bir artışa gidilmeyeceği öngörülüyor. Bilindiği üzere 2017 yılında zorunlu trafik sigortası tavan ve taban fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar sonrasında müdahale gelmişti. Yapılacak olan düzenleme sonrasında trafik sigortası fiyatları belirlenirken aracın bulunduğu il, ilçe, aracın marka ve modeli, sürücünün hasar geçmişi göz önünde bulundurulacaktır. Yeni düzenleme ile sigortacıların trafik sigortalarındaki zararlarını önlemek amacıyla azami primlerin her ay %1,5 oranında artırma hakkı tanındı.

Her yılın sonunda sigorta şirketleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gelecek olan fiyat duyurusu geçtiğimiz günlerde geldi. 2020 yılına ait duyuruda trafik sigortasında maksimum %1,5 yasal artışın dışında başka herhangi bir zam yapılmayacak.

2020 İllere Göre Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları

1. Basamak 4. Basamak 7. Basamak
Şehir 2019 2019 2019
İstanbul 3.010 TL 1.204 TL 662 TL
Ankara 2.924 TL 1.170 TL 643 TL
İzmir 2.839 TL 1.136 TL 625 TL
Bursa 2.924 TL 1.170 TL 643 TL
Adana 2.811 TL 1.124 TL 618 TL
Eskişehir 2.811 TL 1.124 TL 618 TL
Kocaeli 2.924 TL 1.170 TL 643 TL
Konya 2.783 TL 1.113 TL 612 TL
Rize 2.811 TL 1.124 TL 618 TL

4.basamak ilk kez trafiğe çıkacak olan araçların trafik sigortasına giriş fiyatlarıdır. 7.basamak sigorta süresi boyunca hiç hasarı olmayan sürücülere uygulanacak olan primlerdir.Not: 1.basamak hasar riski en yüksek olan sürücüler için uygulanacak olan prim tutarlarıdır.

2020 Trafik Sigortası ne kadar?

Trafik sigortası fiyatları 2017 yılından itibaren devlet tarafından belirleniyor. Bu tarihten önce sigorta şirketleri risk değerlemelerine göre kendi fiyat politikalarını uygulamaktaydı. Bu noktada verilen teminatlar ve fiyatlar her sigorta şirketinde fazlasıyla farklılık gösteriyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın fiyatlara müdahalesinden sonra trafik sigortası fiyatları %30 oranında ucuzladı. Neredeyse 2 yıldır tavan fiyat uygulaması devam ediyor. Tavan fiyat uygulaması ile devlet trafik sigortası için tavan fiyat belirleyip, bu fiyat listesini sigorta şirketine gönderiyor. Sigorta şirketleri bu fiyatın üzerinde ürün satışı yapamıyor.

2020 Trafik Sigortası teminatları

Bakanlık 2020 trafik sigortasında sigorta şirketlerinin talep ettiği artışı vermedi fakat teminat limitlerini de arttırmadı. 2020 zorunlu trafik sigortası teminat limitleri geçen yıl ile aynı tutarda verilecektir.

2020 sigorta teminat limitleri araç gruplarında araç başına maddi teminat tutarı 36 bin TL, kaza başına da 72 bin TL olacaktır. Bedeni tazminat denilen sakatlık ve vefat teminatında ise tüm araçlar için kişi başına 360 bin TL, kaza başına da 1.8 milyon TL verilecektir.

Trafik sigortası teminatları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; “Trafik Sigortası Teminatları” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2019 yılında 12 milyondan fazla araç kazaya karıştı

2019 yılının ilk 9 ayında 112 milyon aracın kaza yapmasıyla ortalama 13 milyar TL değerinde hasar meydana geldi. Bu durum sigorta sektörünü de fazlasıyla etkiliyor. Trafik sigortası yenilemelerinde İyi sürücüler ödüllendirilirken; kötü sürücüler yüksek prim ödemeleri ile cezalandırılıyor.

2017 Ağustos tarihinde sigorta artış primlerinin enflasyona yenilmemesi üzerine sigortacılara %1 zam yapma yetkisi verilmişti. Bu oran daha sonra %1.5’a çıkarıldı. Fakat yüksek enflasyon sonucu sigorta maliyetleri de artınca sigortacılar ekstra zam istiyordu. Bu ekstra zam sigortacıyı rahatlatsa da sigortalıyı olumsuz etkileyeceği için 2019 yılında da zam oranı %1.5’da kaldı.

Yeni Trafik Sigortası sistemi

Yeni sistem ile trafikte aracınızı kullanım şeklinize göre bir puanlama yapılacaktır. Bu puanlama sistemine göre yanlış hareketler sonucunda alacağınız ceza puanları trafik sigortası primlerinize önemli oranda etki edecektir. Zorunlu trafik sigortası primleri sürücünün herhangi bir hasarı olup olmadığı göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Primlere artık yalnızca hasar durumunuz değil aynı zamanda ceza puanlarınız da etki edecektir. Örneğin; hız limitlerine uymayan ve emniyet şeridini kullanan sürücünün sigorta yenileme döneminde primleri yüksek çıkacaktır.

Trafik sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin

Trafik sigortası fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi olan birçok sigortalı poliçesini yenilemeden trafiğe çıkmaya devam ediyor. Poliçe yenilemesi yapılmayan durumlar sigortalıya ağır yaptırımlar olarak geri dönebiliyor. Aracınızın trafikten çekilmesi ve para cezaları gibi olumsuz senaryolarla karşılaşmamak için poliçenizi yenilemeyi ihmal etmeyin.

Sigortaliyo.com acenteleri farklı şirketlerin zorunlu trafik sigortası fiyatlarını karşılaştırarak; istediğiniz sigortayı satın almak için yapmanız gereken tek şey aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Alanında uzman acentelerimiz en kısa sürede zorunlu trafik sigortası tekliflerini ileteceklerdir.

En ucuz trafik sigortası 2020

Trafik sigortası fiyatları aracın teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Zorunlu trafik sigortalarında amaç trafikte bir aracın kazaya karışması sonucunda karşı taraftaki araca ve üçüncü şahıslara gelebilecek zararları teminat altına almaktadır. Kasko sigortasından farklı olarak sigortalı aracı değil karşı taraftaki aracın hasarı karşılanacaktır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmamış araçların trafiğe çıkması yasal değildir.